Cand vorbesti despre Agra este ca si cum ai povesti despre Londra si Big Ben sau Paris si Turnul Eifel deoarece in aceast oras fosta capitala a Indiei este construit celebrul Taj Mahal. Dovada a iubirii sau nebuniei unui conducator pe nume Shah Jahan pentru cea de-a doua nevasta Mumtaz care a murit in timp ce dadea nastere al 14-luia copil al conducatorui, acest imens mausoleu de marmura dedicat iubirii are o poveste pe cat de celebra pe atat de ironica. La putin timp dupa terminarea constructiei Shah Jahan a fost intemnitat de fiul sau, iar restul zilelor si le-a petrecut in temnita din Agra Fort de unde doar de pe o fereastra a mai putut vedea mareata constructie. Dupa moarte in anul 1666 a ajuns si el in Taj alaturi de sotia sa Mumtaz.
Agra Fort nu este numai locul intemnitarii lui Shah Jahan ci si unul din cele mai mari forturi al Indiei din toate timpurile fiind monument World Heritage UNESCO.
Revenind la Taj Mahal te uimeste cum este pazit precum un imens diamant de catre statul Indian, armata fiind pe pozitii ca intr-o situatie de razboi.
Locul asta ajunge sa iti dea de gandit despre ce a ramas in spatele nebuniei lui Shah, maretia constructiei sau simbolul dragostei…eu tind sa cred ca marmura rece ce ii inconjoara nu poate face atata frig pe cata caldura este in sufletul tuturor ce vad si pasesc in Taj Mahal.
Pentru fotografii un Click AICI !! 🙂

Advertisements