Despre Khajuraho urmeaza sa scriu. Celebrele temple erotice ale Indiei sunt pastrate cu sfintenie si constitue pentru micul orasel un motiv de mandrie nationala si internationala. Initial au fost in jur de 85 de temple dar in zilele noastre mai exista doar in jur de 25. Templele dateaza din anii 900 – 1000 dHr si sunt o adevarata dantelarie in piatra. Motivele sunt evident erotice, reprezentand zeitati hinduse in diferite pozitii sexuale. Aici este locul unde toata rusinea si sfiala indienilor dispare si in locul ei aparea privirea atenta pe zidurile templului. Tind sa cred ca ceea ce face aceste temple in India extraordinare, este tocmai dezinvoltura cu care s-au exprimat creatorii acestora. Este interesant cum in tara in care femeile nu poarta nici macar fusta, nu au voie sa umble cu umerii dezgoliti, sexul este un subiect tabu, o privire mai lunga catre o domnisoara este considerata abuz sexual si se pedepseste cu inchisoarea, revistele sexy si porno nu contin fotografii erotice ci doar povestiri cu tenta erotica, acest popor se mandreste cu dezinvoltura in sine, si nu doar la rangul de om simplu ci la un rang de zeitate.
Poate aceste temple au fost doar un raspuns la sutele de ani de abtinere si ascundere a instinctelor umane considera a fi inproprii in raport cu zeitatile lor.
Poate faptul ca India se confrunta in prezent cu un numar record de violuri este din nou o consecinta a zecilor de ani de oprimare a sexualitatii din motive religioase.
Probabil ca trebuie sa mai treaca decenii pana cand zeii sa le spuna ca un umar descoperit al femeii poate sugera feminitate si nu vulgaritate. Mai trebuie decenii pana cand acest popor sa inteleaga ca dragostea nu este numai pentru zei ci si intre oameni, si poate atunci casatoriile se vor intampla din dragoste si nu din aranjamente financiare ale parintilor.

Fiecare vede, studiaza si apoi interpreteaza ce a vazut in felul lui. Mie aceste temple imi sugereaza un singur lucru : libertatea. Libertatea de a fi tu, libertatea de a experimenta, libertatea de a iubi.Intr-un deceniu in care din ce in ce mai multi ne simtim captivi chiar si alaturi de cei care ii iubim, aceste temple sunt o lectie frumoasa de libertate pentru fiecare dar mai ales pentru un popor atat de captiv cum este India.

PS: Fotografii noi Click AICI !! šŸ™‚

Advertisements