Orasul numit si Benares a fost pentru sute de ani capitala culturala a Indiei poate si datorita asocierii lor cu raul sfant indian Ganga. Aici este locul unde in mod ideal ar trebui sa se sfarseasca viata unui indian. Din acest motiv multi oameni sfinti indieni isi planifica ultimul pelerinaj in Varanasi si asteapta aici sfarsitul vietii. Totul pe cat de sfant si ideal ar parea se termina intr-un mod barbar pentru cineva de o alta cultura decat hindu. Oamenii morti sunt incinerati in public pe niste ruguri acoperiti cu lemne. Multimea participa la acest ultim ritual intr-un numar foarte mare privind de la numai zece metri cum totul se reduce la cenusa. Din pacate aceasta afacere este una privata si trebuie platita de catre familie iar in cazul in care decedatul nu are familie i se iau toate bunurile si bijuteriile drept rasplata a incinerarii. Zilnic mai mult de 200 de indieni sunt adusi aici pentru a-si incheia rolul pe pamant intr-un mod sfant.
Ca in toate religiile exista si exceptii. Nu pot fi incinerati copii sub 10 ani, femeile insarcinate, oameni sfinti sau cei muscati de cobra(Cobra este animal sfant pentru ca e la gatul unei zeitati indiene ). Ce se intampla cu ei ? Raspunsul pe cat e de simplu pe atat e de grotesc. Sunt legati de o piatra si aruncati in Ganga.
Astfel anii de credinta si slujnicie a unui popor se termina subit. In orasul pe moarte si el, Varanasi, viata alearga cauzand panica si dezordine in viata localnicilor sau a vizitatorilor. Aramata are buncare pe strazi construite din saci de nisip asteptand un semn de lupta. Casele stau sa cada, dar credinta creste iar mila zeilor este implorata seara de seara de 7 “preoti” timp de 40 de minute. Fiecare preot primeste pentru scurta ceremonie o renumeratie de “doar” 15.500 EUR zilnic. Un popor care se roaga pentru evolutie, iubire si pace mondiala. Un popor care pe langa rugaciune detine arme nucleare si a treia armata ca numar de soldati din lume, iar ei cred ca zeii ii vor salva.
De-a lungul raului sunt zeci de ghat-uri(locuri de imbaiere) folosite intens de pelerini sau localnici pentru a mai scapa de pacatele zilnice.
Pe timpul musonului orasul se scufunda 5 metri in apa iar zona care pare uscata si un mal al raului devine raul Ganga in sine. Trei luni pe an orasul in sine primeste darul zeilor si este spalat de apa sfanta.
Pentru noi aventura indiana ia o scurta pauza de doua saptamani pe care urmeaza sa le petrecem in Nepal. Nu era in planurile noastre dar realizam pe zi ce trece ca de fapt nu avem niciun plan si plutim si noi dusi de o “Ganga” personala a calatorului pe drumuri noi fascinante.

PS: Fotografii noi Click AICI !! 🙂

Advertisements